İşte kadınlarda doğurganlık yaş aralığı ve sınırı... 30 yaşından sonrasına dikkat!

TAKİP ET

Kadınlarda doğurganlık yaş aralığı 21 ve 30 yaş aralığı olarak kabul ediliyor. Bu yaş arası dönemler kadınlar için en ideal ve doğurganlığın en yüksek olduğu dönemler. Bu dönemden önce veya daha sonra hamilelik dönemlerinde bazı riskler ile beraber risksiz hamilelik geçiren pek çok kadın bulunuyor. İşte kadınlarda doğurganlık yaş aralığı ve sınırına tüm detaylar...

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Kemal Atasayan, “Doğurganlık yaşla birlikte değişir. Hem erkekler hem de kadınlar ergenlik dönemini takiben doğurgan hale gelirler. Menopozdan sonra kadınların artık hamile kalamayacağı bilinse de genel olarak, kadınlar yaşlandıkça üreme potansiyelleri azalır ve doğurganlığın menopozdan 5 ila 10 yıl önce sona ermektedir” dedi.

Doç. Dr. Kemal Atasayan, doğurganlıkta yaşın önemine dair ise şu önemli bilgileri kaleme aldı…

Günümüzde yaşa bağlı kısırlık daha yaygın hale gelmektedir, çünkü çeşitli nedenlerle birçok kadın aile kurmak ve bebek sahibi olmak için 30'lu yaşlarına kadar beklemektedir. Kadınlar her zamankinden daha sağlıklı ve kendilerine daha iyi bakıyor olsalar da, yaşamın ilerleyen dönemlerinde sağlığın iyileşmesi doğurganlığın yaşa bağlı doğal düşüşünü telafi etmemektedir.

Bir kadının yaşlandıkça, yumurtalıklarında kalan yumurta sayısındaki yaşa bağlı doğal azalma nedeniyle doğurganlığının azaldığı bilinmektedir. Bu düşüş çoğu kadının beklediğinden çok daha erken gerçekleşebilir.